Coachen

Het valt mij op dat links en rechts de coaches als paddenstoelen uit de grond schieten. Coachen is hip, dus iedereen doet het. De meest bijzondere vormen komen voorbij. Iedere coach heeft zijn voorkeur voor zijn eigen tools, de ene wandelen, de ander muziek. Allemaal hulpmiddelen om je verder te krijgen. Als het zo nog even door gaat, wordt coach net zo’n jeukwoord als je “passie” volgen.

Het mag duidelijk zijn dat ik niet veel met coaches heb. De reden is eigenlijk simpel. Door jezelf als coach te benoemen, stel je je boven diegene die hulp nodig hebben. Als een meerdere of iemand die hoger in rang is. Dit strookt niet met mijn gevoel, dat iedereen gelijk is aan elkaar.

Zelf zal ik mij dus ook nooit coach noemen. Met het werkwoord coachen is overigens niets mis. Durf goeie vragen te stellen. Probeer eens bij iemand achter de echte waarom te komen. Probeer dan zonder te oordelen hiernaar te kijken. Ga op onderzoek. Dit kun je bij anderen doen, maar zeker ook bij jezelf.

Zo liep ik zelf regelmatig tegen gedoe aan met de kinderen. Kinderen hebben hun eigen tijdzone. Bij hun loopt het klokje minder snel dan bij ons. Alles duurt lang, schoenen aan trekken gaat traag. Hebben ze de schoenen aan, trekken ze hem ook gerust weer uit. Mijn sok zit niet goed. Zucht… Herkenbaar dit? Sta dan de volgende keer eens hierbij stil, ff niet zuchten. Doe nu eens denkbeeldig een stap terug en overzie de situatie eens, zonder te oordelen. Stel je eens de vraag “waarom heb ik haast”. Ik kwam erachter dat haast helemaal niet met tijd te maken had. Het had bij mij te maken, met het loslaten van controle. Je kunt niet alles controleren. Soms moet je dingen loslaten. Nu ik dit onderkend heb, kan ik het ook loslaten en is mijn leven een stuk relaxter geworden.

Als je mijn verhaal betrekt op het coachen, ben ik dan coach over mijn kinderen, door ze aan te sporen om sneller te zijn? Of zijn mijn kinderen mijn coach, door mij het inzicht te geven. Kortom iedereen is coach en als dat zo is, dan is niemand een coach.

Nick

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *