Zoektocht

Soms ben je dingen kwijt, sleutels, portemonnee of een kleine aantekening die je had gemaakt. Het resulteert vaak in een zoektocht. Meestal worden deze succesvol afgerond en vind je je sleutels terug in een andere jaszak. De ene keer duurt deze zoektocht wat langer dan de andere keer. Maar meestal niet langer dan een paar minuten. Maar nu heb ik een zoektocht die al mijn records verbreekt.

Het rare is, eerst wist ik niet wat ik zocht. Ik miste iets, maar wist niet wat. Dat gevoel dat je hebt als je op vakantie gaat, van “ik ben iets vergeten, maar weet niet wat”. Halverwege de reis komt dan het “kak!” moment, “de oplader van de telefoon zijn we vergeten”.

Na verloop van tijd (jaren) ontdekte ik waar ik naar op zoek was. Het was de zoektocht naar geluk. Ik was niet gelukkig in mijn werk. Mijn overtuiging was, dat een andere functie zou mij wel gelukkig zou maken. Zogezegd zo gedaan. De nieuwe functie had ik binnen een mum van tijd. Een paar maanden is dat leuk. Je wordt weer even geprikkeld en uitgedaagd, tot ook dit weer sleur wordt. Een andere werkgever, dat was de oplossing. Een nieuwe job komt dan ook meestal wel op je pad op een dergelijk moment. Op zoek naar geluk, ging ik vol frisse moed aan de slag. Maar ook dat duurde niet eeuwig. Het gevoel kwam weer terug.

Inmiddels zijn er de nodige jaren verstreken. Het eerdergenoemde ritueel heeft zich nog een aantal keren verstreken. Inmiddels heb ik wel een lijst opgebouwd, aan zaken die niet gelukkig maken. Dit maakte wel dat ik twee keer dicht op het randje van een burn-out heb gezeten. Na de tweede keer was ik er klaar mee. Het moet anders, maar hoe dan. Wat het niet is weet ik, nu wat het wel is!

Antwoorden komen soms uit onverwachte hoek. Soms zijn ze subtiel soms echt overduidelijk. Een collega zei dat hij podcasts luisterde in de auto. Dan doe je nog iets nuttigs met je tijd was zijn beredenering. Goed idee, dacht ik. Ik ontdekte een aantal leuke podcast. Een van de podcast ging over non dualiteit. Na meerdere podcast geluisterd te hebben had ik een enorm aha moment. Dit is dus het gene wat ik al die tijd zocht. Het paste helemaal!

Het geluk ligt dus niet in de toekomst. Het nastreven van dingen die in de toekomst liggen brengen je niet bij het geluk. Het geluk moet je vinden in het NU! NU is het moment waar het gebeurd, dus daar moet je je geluk zien te vinden. Maar er is geen geluk zonder een andere zijde, ook het verdriet of boosheid mag er zijn. Zonder het ene heeft het ander geen bestaansrecht.

Is mijn zoektocht nu voltooid? Nee, dat zeker niet. Er zal altijd een zoektocht blijven. Voor nu heb ik wel het idee dat ik het op het spoor ben.

Nick

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *