Meditatief boogschieten

Continu gaan er gedachten door mijn hoofd, gedachten van “wat moet ik morgen allemaal nog doen” of “wat heb ik vandaag allemaal gedaan. Heb ik wel de juiste keuzes gemaakt?”. Eenmaal bij morgen aangekomen, dan gaat de je wordt geleefd stand aan: Whats-appje hier, telefoongesprekje daar. Dan hebben we het nog niet gehad over het verschrikkelijke mailmonster in je PC.

Herkenbaar dit? Wat hebben deze gedachtes met elkaar gemeen? Ze zijn vooral niet in het NU. Nu het moment waarop je dit leest!

Het nu, een bijzonder iets… we zijn er, maar ook zo weer niet. Zodra je het woord uitgesproken hebt is het alweer voorbij. Onze gedachtes bivakkeren overigens liever ergens anders. Bij voorkeur maken ze hele verhalen over wat gaat komen, het straks, of dwalen ze af over wat is geweest.

Toch is het raar als je erover nadenkt. Continu zijn we eigenlijk bezig met iets wat niet bestaat. We dromen ons wat voor. Het gene waar de toekomst uit voort komt trekt ongemoeid aan ons voorbij.

Eens met het nu bezig zijn, kan natuurlijk al vrij eenvoudig. Ga eens zitten en let op je ademhaling. Dat is natuurlijk een mogelijkheid. Maar ben je net als ik wat dynamischer, dan heb ik iets mooiers. Wat dan? Meditatief boogschieten!

Ik hoor het je denken: “meditatief boogschieten, hoe dan?”.  Dat ga ik je vertellen. Zelf schiet ik al meer dan 28 jaar met pijl en boog. Dit begon heel hi-tech, maar door de jaren heen werd dit steeds meer uitgekleed. Uiteindelijk werden de bogen steeds primitiever. Wat ik daarbij ontdekte is dat het schieten mij rust bracht. Het bracht met name rust toen er eenvoud in het schieten kwam. Maar waardoor bracht het rust, was de vraag die ik mij stelde. Het antwoord wat ik daarop vond was eigenlijk erg eenvoudig. Je bent in het NU bezig en het hoofd heeft even geen tijd om ergens anders heen te gaan. De focus licht volledig op de handelingen die je uitvoert, om uiteindelijk je doel te raken.

De focus bij het schieten licht op elke handeling die gedaan wordt. Van het nokken van de pijl, tot het lossen ervan. Elke stap is gekoppeld aan een in- of uitademing. Het uiteindelijke doel is het lossen van de pees en het juist afhandelen van alle stappen, die hiertoe leiden. Het raken van het doel en de bijbehorende punten zijn niet van belang. Daarom wordt er ook geschoten op een doek waar de pijl niet in blijft steken. De reden hiervoor is simpel. Punten tellen leidt af van een doel en het doel is niet het hier en nu. Het doel is de toekomst, net datgene waar we even niet wilde zijn.

Nieuwsgierig geworden en wil je het een proberen, dan kan natuurlijk. Op dit moment kan dit in een 1 op 1 les, of met een tweetal. Bij mooi weer zal het buiten plaatsvinden, maar ik heb ook een hele mooie passende binnen locatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *